Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(2)
Autor
Bandoła Katarzyna
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Pandiani Massimo (1951- )
(1)
Pokrzywa Piotr
(1)
Potocki Artur (chemia)
(1)
Seweryn Michał
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Zając Joanna (dietetyka)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Toksykologia
(1)
Żywność
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
produkty spożywcze
(2)
bezpieczeństwo żywności
(1)
grzyby
(1)
jakość żywności
(1)
zanieczyszczenie żywności
(1)
zdrowie
(1)
żywienie
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału : Il grande inganno del cibo : manuale di autodifesa dall'industria alimentare.
Bibliografia, netografia na stronach 181-187.
„Dieta wraz z odpowiednią suplementacją żywieniową staje się bardzo ważnym czynnikiem służącym profilaktyce i leczeniu wielu problemów człowieka. Żywność musi być łatwo przetwarzana na energię, bez magazynowania jej w postaci tłuszczów. Dzięki temu twierdzeniu zaczynamy rozumieć, że również przyrost masy ciała nie jest konsekwencją grzeszków kalorycznych (to bardzo rzadkie przypadki), ale mimowolnych błędów dietetycznych będących następstwem braku wiedzy na temat własnych predyspozycji genetycznych i cech metabolicznych. Kalorie są w rzeczywistości najmniej istotnymi elementami analizy żywienia. Znacznie ważniejsze jest poznanie cech biochemicznych produktu spożywczego i wiedza o tym, czy są one korzystne, czy szkodliwe dla naszego organizmu”. Z Podsumowania
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22014.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22013.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18610.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22096.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22095.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej